“Bakın, bazı şeyleri ben size ögretebilirim. Bazılarını kitaplardan ögrenirsiniz. Ama bazı şeyler vardır ki, mutlaka görmeniz ve hissetmeniz gerekir.”
Popüler olan şeyleri pek sevemesem de ,yakın arkadaşlarımın da beğenilerini iletmesiyle bu sürükleyici romanı okudum ,şimdi de size ondan bahsetmek istiyorum;
Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Khaled Hosseini'nin bir romanı olan bu kitap ,yaşamları kesişen iki kadının Meryem ile Leylanın hayatlarını ve dostluklarını anlatıyor.Aynı zamanda Afganistan'da yıllar önce başlayan ve süren savaşların ,iç karışıklıkların,saldırı suçlarının,kadınlara karşı yapılan haksızlıkların,büyük güçlerin insan hayatını hiçe sayarak ortalığı yakıp yıkmasının öyküsünü de öğrenmiş oluyorsunuz. Dili inanılmaz sadeydi ve Hosseini öylesine güzel betimlemiş ki tüm karakterleri, herbirini tanıyormuş gibi kendinize yakın hissedersiniz. Belki de yaşanan olayların, bir yakınımızın başına gelmiş gibi bizi etkilemesi de bu yüzdendir .
Sayfalarını merakla çevirdiğim bu kitap; bana şu anda ülkemizde sahip olduğumuz bazı değerlerin ne kadar önemli olduğunu ve vazgeçilemez olduğunu düşündürdü,bunun yanında cahilliğe mahkum edilmiş insanların ideolojiler uğruna adeta körmüşcesine kendi hayatlarından,benliklerinden,ülkelerinden vazgeçtiğini ve nasıl bir caniye dönüşebildiklerini,yöneten kesimlerin halkın manevi duygularını farklı yönlere çekerek nasıl istismar ettiğini,toplumda ahlak bekçiliği yapanların nasıl samimiyetsiz olduğunu tekrardan hatırlattı.
“Hep kuzeyi gösteren bir pusula ibresi gibi; bir erkeğin suçlayan parmağı da mutlaka bir kadını işaret eder. Her zaman.Bunu hiç unutma,Meryem”
Meryem'in yüce karakterli birisi olmasına rağmen "harami" diye itilip kakıldığını,sırf kadın olduğu için cehalete mahkum bırakıldığını,maruz kaldığı muameleyi görmek ,hazin sonunu okurken yüce karakterine tanıklık etmek eşsiz bir deneyimdi.
“Bir toplumun kadınları eğitimsiz olduğu sürece başarıya ulaşma şansı yoktur.”
“Nereye giderseniz gidin, ülkeniz peşinizden gelir. Artık siz orada yaşamasanız da, o içinizde yaşar.”